Robuuste ontbijtcake

Zoals jullie weten houd ik van bakken. De geur die zich in huis verspreid, proeven van het beslag (ja, ik doe dat nog steeds, al weet ik dat dit niet zo gezond is) en het moment dat je dan eindelijk kunt eten, maar niet kunt wachten en je mond verbrand. Love it! 😉

Ik heb perioden dat ik wekelijks bak, om het vervolgens weken stil te laten liggen. Ik heb nooit zoveel geduld en soms kost bakken toch wat tijd. De meeste baksels die ik maak zijn daarom gezond, zodat ik ze in kan vriezen en elke dag iets lekkers heb. De ongezonde baksels maak ik alleen als ik ze samen op kan eten met anderen. Ik eet het anders allemaal op.

Bakken hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. Ik maak het liefst baksels met zo min mogelijk ingrediënten. Het is sneller klaar en het kost ook wat minder geld. Ik vind dat gezond bakken best prijzig kan zijn.

Deze robuuste ontbijtcake (ik vond het wel een leuke naam) is het bewijs dat je gezond kunt bakken met betaalbare ingrediënten. Ik eet zo min mogelijk zuivel en soja yoghurt leek me een goede toevoeging. Ik wilde het gezond houden en ik koos voor de suikervrije soja yoghurt in de smaak mango (Alpro more fruit no added sugars). En gelukkig mag het resultaat er zijn!

Houd je van een bite, niet te zoet, iets stevigs en wil je eens iets anders ontbijten dan je bakje yoghurt, havermout, of boterham? Dan moet je hem zeker eens gaan maken.

Wat heb je nodig:

  • 100 gr kokosolie
  • 7 el honing
  • 2 eieren
  • 190 gr soja yoghurt van Alpro in de smaak mango (more fruit, no added sugars)
  • 125 gr havermout
  • 100 gr speltbloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 80 gr gemengde noten (ik gebruikte walnoten en pecannoten)
  • 75 gr dadels (ik gebruikte medjoul dadels)
  • snuf zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Smelt de kokosolie en laat deze even afkoelen.
  3. Doe de honing, eieren en soja yoghurt in een kom en roer het door elkaar.
  4. Voeg daarna de havermout, speltbloem, het bakpoeder en een snuf zout toe en meng alles weer goed door elkaar.
  5. Hak de noten grof en snijd de dadels fijn en meng ze door het beslag heen.
  6. Doe het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm of een siliconen bakvorm.
  7. Zet de ontbijtcake voor 50-60 minuten in de oven. In de tussentijd heb ik er even aluminiumfolie overheen gedaan tegen het verbranden. Het is blijkbaar beter om dit het eerste half uur al te doen las ik. Dit moet ik zelf nog eens proberen. Ik doe het altijd pas na een half uur. 😉
  8. Als een satéprikker schoon uit je cake komt is hij gaar.
  9. Laat de cake even afkoelen op een rooster.
  10. Doe er nog wat noten of yoghurt bij als je dit lekker vindt.
  11. Je kunt de cake maximaal 2 dagen bewaren in een afgesloten trommel. Ik heb er plakjes van gemaakt en deze ingevroren.

Laat je me weten als je hem gemaakt hebt? Tag me op Instagram onder #healthylifewithfrancien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s